Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PZ regio Geel : "Meer doden en zwaargewonden in verkeer, toename intrafamiliaal geweld en méér drugsdelicten"

Politie Geel-Laakdal-Meerhout - foto

In totaal ontving PZ Geel-Laakdal-Meerhout vorig jaar  20.000 meldingen en voerde bijna 9 000 interventies uit.

"Er waren méér doden en zwaargewonden in het verkeer, een toename van intrafamiliaal geweld en méér drugsdelicten",  zegt Dirk Van Aerschot, korpschef politiezone Geel-Laakdal-Meerhout.

"We arresteerden 327 personen, stelden ruim 5.000 processen-verbaal op, registreerden 532 GAS-overtredingen en leverden bijstand bij 174 verkeersongevallen met gewonden"

"Ruim 4 000 personen maakten een afspraak om een niet-dringende aangifte te doen en de overgrote meerderheid was tevreden over hun ontvangst. Lees hieronder meer over enkele jaarcijfers en kijk zeker in het jaaroverzicht voor meer info en gegevens."  

Activiteiten  

"In 2023 kreeg onze zone 20 031 meldingen die voor tweederde binnenkwamen via het noodnummer 112. Dit zijn er ongeveer evenveel als het jaar voordien. De meeste meldingen gingen over een verloren voorwerp of document, een verkeersongeval met stoffelijke schade of moeilijkheden met een persoon. We voerden 8 802 interventies uit en arresteerden 327 personen waarvan er 160 bestuurlijk werden gearresteerd en 167 gerechtelijk. Vorig jaar stelden we 5 070 aanvankelijke pv’s en 532 pv’s voor GAS-inbreuken op. 

Onthaal 

In 2023 werden in onze kantoren 4.179 niet-dringende aangiftes behandeld. Dat is een stijging van acht procent ten opzichte van vorig jaar. De populairste dagen waren woensdag en donderdag en de meeste afspraken werden gemaakt in juni, juli, september en oktober. ‘Belediging, bedreiging, laster en eerroof’ werd het meest aangegeven, gevolgd door ‘Fraude en oplichting via internet of sociale media’. Iets meer dan de helft (51%) van de afspraken werd door de burger zelf online vastgelegd. 

Uit de kwaliteitsbevraging blijkt dat 70 procent weet dat we op afspraak werken voor niet-dringende aangiftes. 96% was (heel) tevreden over het contact met de politiemedewerker.

Een aantal zaken kunnen online afgehandeld of aangevraagd worden. In totaal ontvingen we 1.571 online formulieren. Een fietslabel werd het meest aangevraagd."

Verkeer  

"Bij 174 ongevallen met gewonden werd de hulp van de politie ingeroepen. Bij deze ongevallen vielen er 229 verkeersslachtoffers. Het aantal ongevallen daalde met vijf procent ten opzichte van 2022. Jammer genoeg nam het aantal verkeersongevallen met zwaargewonden en doden wel toe. In 2023 stelden we 42.404 verkeersinbreuken vast waarvan snelheid de meest voorkomende was." 

Criminaliteit  

"Bij de woninginbraken merkten we een stijging ten opzichte van 2022, maar dit is nog steeds minder dan in 2019. Om de kans op woninginbraken te verkleinen, kan elke inwoner van de zone een gratis inbraakpreventief advies aanvragen. In 2023 vroegen 111 inwoners dit aan. 

Computers en internet zijn onmisbaar geworden in de moderne samenleving. Criminelen maken graag misbruik van dit anonieme medium om mensen op te lichten. Cybercriminaliteit is als prioriteit opgenomen in het zonaal politieplan. In 2023 werden 414 feiten van cybercrime geregistreerd in onze politiezone. Dit is een daling met vijf procent ten opzichte van 2022. Het nadeel voor de slachtoffers is meestal aanzienlijk. De aangiftebereidheid van cybercrime ligt laag. Het totale nadeel bedroeg bij benadering 1 347 000 euro in 2023."

Leefbaarheid 

"Intrafamiliaal geweld is en blijft een prioriteit binnen onze politiezone. In 2023 stelden we hiervoor 378 processen-verbaal op. Dat is een sterke stijging (36%) ten opzichte van het voorgaande jaar. Over overlast kregen we dit jaar 1 903 meldingen met geluidshinder als voornaamste overlastvorm. In onze zone werden er 1 219 meldingen gemaakt over verdachte situaties, gedragingen, personen of voertuigen." 

Communicatie 

"Als politiezone zetten we veel in op transparante communicatie met de inwoners. Hiervoor gebruiken we sociale media, onze website, onze maandelijkse nieuwsbrief en de gemeentelijke infomagazines. Voor de inwoners hebben we ook ook een besloten facebook-groep per wijkagent. Daarnaast gebruiken we ook Instagram met een account van de zone en kan je onze scholenagent en studentenagent volgen op hun eigen account. We twitteren niet meer, maar hebben wel onze communicatie via LinkedIn verhoogd."

 

Politie Geel-Laakdal-Meerhout - foto

Deel dit artikel